Koliko dugo beba sme da bude u ljuljašci
S obzirom na to da ne postoje čvrsta pravila, većina eksperata smatra da treba ograničiti boravak bebe u ljuljaškama
Stručnjaci upozoravaju da dugotrajno ljuljanje može da uspori razvoj motorike bebe...

Vreme provedeno u automatizovanim ljuljaškama treba ograničiti najviše na sat vremena dnevno. Pojedini pedijatri savetuju da to vreme treba ograničiti i na pola sata dnevno, a poželjno je da bude podeljeno barem na dva puta i to isključivo dok je beba budna.

Smatra se da je ograničavanje korišćenja automatizovane ljuljaške neophodno jer može da omete razvoj motorike koja je ključna u trenucima kada beba treba da počne da puzi, uspravlja se i sedi. Dugotrajno ljuljanje joj neće pomoći da to uradi kako treba. Važno je i da beba više vremena provodi u direktnoj interakciji sa roditeljima kako bi proces sazrevanja tekao uobičajenon.

Mnogi roditelji smatraju da je ljuljanje u ljuljaškama najbolji način da se smiri uplakana beba. Ako vaša beba, na primer, ima grčeve i oni je čine nervoznom onda je opravdano kratkotrajno ljuljanje, mada stručnjaci i u tom slučaju preporučuju da bebu ljuljate u naručju ili je jednostavno držite u rukama.

Ritmično pomeranje ljuljaške će gotovo sigurno uspavati vašu bebu, ali pojedini stručnjaci ne savetuju da beba provodi duže vremena u ljuljašci dok spava jer njihov anatomski oblik nije prilagođen položaju bebe dok spava za razliku od kolevki i krevetića, samim tim mogu biti nebezbende i štetne. Ipak, ako vaša beba zaspi na krakto u ljuljašci ne morate je buditi, ali je jako važno da uvek u budete u blizini.

izvor: Bebac.com

Objavljeno: 01. 03. 2012.